Homokszemcsék a Halász Olivér kúria felújításáról

2015.09.26 20:31

    Dabas Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 235/2012. (XI. 29.) számú ÖK. határozata alapján a Halász Boldizsár Városi Könyvtár, felnőtt és gyermek könyvtári szolgáltatása, egyesítve a javaslatom által átkerül a Halász Olivér-kúriába (Dabas, Ravasz László utca 2.).  A helyi értékvédelmi felmérések is megerősítették, hogy a több éve megüresedett 1830 körül klasszicista stílusban épült Halász Olivér-kúria (1975 -2010 óvoda, majd egy tanítási évben gimnáziumi oktatási helyszín) szép környezetben a város történelmi negyedében, nagyrészt megőrizte eredeti belső és külső állapotát.

Átlátható terei és belmagassága miatt jól berendezhető könyvtári polcrendszerekkel. Téli kertjében olvasó terem, parkjában kültéri kiállítások kaphatnak helyet. Az épülethez megfelelő parkolási lehetőség biztosítható, alacsony küszöbök, a kétszárnyú ajtók könnyítik az akadálymentes használatot.  Az 1924-ben átépített épületben az új funkció indításához, 2012 novemberében rekonstrukciós és korszerűsítési munkálatok kezdődtek, amelyek jól példázzák a történelmi épületen az önkormányzat helyi értékvédelmi stratégiáját. Kiemelném a nyílászárók felületi restaurálását, eredeti kilincsek pótlását, a kivágott parapet falak rekonstrukcióját, a tornác nagyméretű téglaburkolatának visszaállítását, illetve két helyiségben a hajópadló (31 mm vtg.) hagyományos technológiával való lefektetését.  Korszerűsítés alatt a vizesblokk kialakítását, a fűtésrendszer fejlesztését (csövek padlószint alá süllyesztése, új radiátortestek a parapet rekonstrukció végett) és az elektromos hálózat cseréjét kell érteni. Az épület belső tereiben a fal szellőzését gátló, 1,3 méter magasan körbefutó olajfestéket eltávolítottuk, a falak fehér meszelést kapnak.

Érdekessége az épületnek, hogy a fűtéscsövek padlószint alá süllyesztésekor egy pincerendszerre bukkantunk, amelyről a birtokunkban lévő dokumentumok nem tettek említést, illetve fizikai jelei (szellőző ablak) sem mutatkoztak. Ez a tény több héttel elcsúsztatta a könyvtár megnyitásának idejét, hiszen a pinceboltozat terhelhetőségének vizsgálatához statikai szakvélemény bekérése vált szükségessé, ugyanis a beépítendő könyvespolcok által akár több mázsa súly is kerülhet a homokkal és hajópadlóval borított egykori pincére. A pince régi nagyméretű téglából (AD monogramos) épített szegmens és dongaboltozatos kivitelű szerkezet. A felszínen feltárt pince körvonalai és kivitelezése jól mutatja, hogy egy korábbi épület pincéje lehet. Tudomásunkra jutott, hogy a pincét 1960-as években temették be, amikor az egykori pincelejáró helyére egy kazánt tettek be, miközben a pince helyiségeit ¾ részéig építési törmelékkel feltöltöttek. Ennek oka nagy valószínűséggel a talajvíz folyamatos jelenléte lehetett. A pincét a részletes dokumentálást (rajz, fotó, videó, 3D felvétel) és szükséges építészeti beavatkozást követően az eredeti állapot szerint visszatemetjük. Nem elhanyagolandó tény az sem, hogy feltártuk a télikert 1961-ben eldobozolt tulipán mintás lombfűrészes díszítését is, amelynek láthatóvá tétele szintén kihívást jelent egy határidőhöz kötött beruházás esetében. A kúria parkjának méltó rendezése és hatékony használata az idei és a következő évek kihívása lesz. A Halász Olivér kúria városunk egyik legautentikusabb állapotban lévő és legértékesebb elemeivel rendelkező műemléke, amelynek építési tevékenységei nagyobb odafigyelést igényelnek. Türelmét kérjük minden dabasi polgárnak, hiszen, ahogy a mondás mondja: „a jó munkához idő kell”.

A rajzokat Antal Anita építészmérnök készítette.

Interjú:

www.dabas.info.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=2570:videoriport-a-varosi-koenyvtar-felujitasa&catid=1:hirek&Itemid=53

 

Kecskeméti Norbert