Jó szándékkal, rossz útra térve

2015.09.26 20:33

    A XIX. században épített kúriát egykor Elek Ferenc birtokolta, aki alezredes, majd az 1848/49-es szabadságharc dandártábornoka volt. "Elek Ferenc 1819-ben született a községben. A kassai katonai iskola elvégzése után hamar kapta az egyre magasabb rendfokozatokat. A szabadságharcban már alezredes. A leveretés után bujdosott egy ideig, de elfogták és 15 évi várfogságra ítélték. Később kegyelmet kapott, de nem tért vissza a községbe, Hajdúdorogon halt meg.""Később Lónyay Ferenc borászati szakember, az 1893-as bortörvény megalkotója, a szőlőrekonstrukció létrehozója lakott itt."

(Fotó forrása: internet)

Az épület felújítása mutatja a jószándékot, de a meglévő anyagi források és lehetőségek ellenére az Elek-kúria felújítása sajnos több ponton szakmaiatlanságot mutat. Amikor egy értékes építészeti érték felújítása napirendre kerül, akkor minden egyes lépést alaposan végig kell gondolni. Fő célnak az egykori állapot visszaállításának kell lennie, legalábbis a homlokzat tekintetében. A kúria láthatóan műanyag nyílászárókat (nem értjük, hiszen a két oldalsó részben viszont fa zsalugáteres ablakok látszanak), illetve az épületre nem illő cserépfedést kapott. Feltehetőleg a megfelelő anyagok és arculati megoládások nem kerültek volna több forintba. Valószínűleg legalább egy évtizedig konzerválva van a jelenlegei állapot. Egyszerűen a szakmai odafigyelés hiánya okozza az esztétikai zűrzavart. A szakmának ebben óriási a felelőssége.

Az FME ennek ellenére üdvözli a kúria megújítását célzó törekvést. Bízunk benne, hogy egy mindenkori követlező felújításnál alaposabban figyelembe veszik a kúria eredeti paramétereit.