Csonkolnák a Palotanegyedet

2015.12.16 19:17

Bevezető

    A Fiatal Műemlékvédők Egyesülete (FME) megdöbbenéssel értesült arról a tervről, amely néhány napja jelent meg az internet különböző fórumain. Egyesületünk Budapest történelmi belvárosát kiemelten védendő területnek, értékhalmaznak tekinti. Az FME a józsefvárosi Múzeum és Szentkirályi utca sarkán álló a 19. század második felében (1869) gróf Zichy Antal által átterveztetett és többször bővített, valamint átalakított klasszicista és eklektikus stílusvonásokkal rendelkező épületet értékesnek, megtartandónak és lehetőségekkel teli, felújítandó építészeti értéknek tekinti.

    Elítélünk minden olyan tervet, amely a város urbanisztikai, utcaképi és építészeti egységet károsan megbontja, befolyásolja. A budapesti belváros és a Palotanegyed épületei magas szellemi szinten  alkotott, illetve fizikailag kiváló minőségeben megépített múltbéli örökségei, amely egy egységben pótolhatatlan nemzeti kincsnek tekinthető. Az itt álló régi épületek mindegyike kivétel nélkül megóvandó, felújítandó, rekonstrukció által hasznosítandó. Minden esetben ennek az értékvédő és értékalapú szemléletnek a tervezési programban való alappillérként történő megjelenését tartjuk megfelelőnek.

Múzeum utca felöli homlokzat

Állásfoglalás

    Az FME a megjelent terveket a fent leírtak alapján elfogadhatatlannak, sőt több szempontból is károsnak tartja. A tervezett épület részleteivel nem kívánunk foglalkozni, hiszen alapvetően elhibázott koncepciónak tartjuk. Világosan látható, hogy olyan építészeti program született, amely a legcsekélyebb mértékben sem veszi figyelembe a szóban forgó helyi védelem alatt álló épületet, valamint annak környezetét. A tervezett épület nem csupán a Palotanegyedet, hanem Budapest városképét is negatívan befolyásolná, hiszen a világ bármely pontjára integrálható elemről van szó. Semmilyen helyi, tájegységi sajátossággal nem rendelkezik, ezért erre értékként nem tudunk tekinteni. Mivel a tervezett épület felépítése egy jó arányú és megfelelő állapotú építészeti érték lebontását eredményezné, ezért kifejezetten rossz iránynak és kulturális szempontból a kerület és a főváros csonkítási tervezetének tekintjük. 

Kép forrása: Építészfórum

    Véleményünk szerint két alapvető oka lehet egy ilyen elfogadhatatlan terv elkészülésének. Első a megrendelő által támasztott lehető legnagyobb profit orientált beruházás megvalósításának igénye, másrészről pedig a tervező önmegvalósítása. E kettős párosítás rendkívül károsnak tekintendő, hiszen ez a szemlélet mérgezheti más beruházók és fiatal építész generációk elméjét. Harmadrészről pedig szakmailag alkalmatlannak tekintjük azt, aki nem képes vagy nem akar egy meglévő épület funkcionáltatásán, hasznosításán gondolkozni, illetve erre alapozott megfelelő tervezői programot kidolgozni.

Ilyen is lehetne..

Az a véleményünk, hogy a meglévő épületben is van lehetőség a tervezett funkciók kialakítására. Mivel egy grandiózus terv született, ezért feltételezzük, hogy megfelelő anyagi forrás áll rendelkezésre arra, hogy olyan terv szülessen, amely a meglévő épület funkcionáltatását tűzheti ki célul. Ha a tervező szándékosan felhagy ezekkel a szempontokkal, akkor véleményünk szerint szélsőséges szemléletről beszélhetünk, amely veszélyezteti nem csupán a helyi, hanem  nemzeti értékeinket is.

Végszó

    A Fiatal Műemlékvédők Egyesülete bízik abban az értékvédő szemléletben, amelyet a Józsefvárosi Önkormányzat képvisel.

    Az FME álláspontja szerint a helyi védettséget fenn kell tartani és gátat kell szabni a Palota negyedet érintő destruktív tervezetnek!

Kecskeméti Norbert

FME Elnöke

 

Szavazás

Ön mit tartana megfelelő megoldásnak a cikkben szereplő régi épülettel kapcsolatosan?

Összes szavazat: 70

Csonkolnák a Palotanegyedet

Csak ultraliberális szellemiségű "építészeket" hívtak meg a pályázatra

R. B. 2015.12.24
Mivel tradicionális építészetet művelő építészeket nem hívtak meg a pályázatra, ezért hiábavaló volt a "választási lehetőséget", a "versenyt" hitelesíteni szándékozó 4 résztvevő meghívásának ténye. Valójában nem volt választási lehetőség: az összes "mű" álépítészeti, hagyományellenes objektum, azoknak semmi köze a valódi építészethez, hiába is próbálták a szereplők különböző tudományos vagy spirituális magánelméletekkel alátámasztani azokat a pályázaton. Sajnos az építtetők és beruházás-lebonyolítók még mindig bedőlnek az efféle hasbaakasztásoknak és nem a józan szépérzékükre hallgatnak. Azt hiszik, hogy ha egy építész ún. "neves", valamilyen "díjat" nyert, akkor az szépet és jót tud alkotni. Sajnos a mai magyarországi építészeti díjak többségét az ultraliberális szellemiségű "építészek" egymásnak osztogatják, ezzel próbálnak maguknak megrendeléseket és társadalmi legalizációt biztosítani. Valójában szerencsétlenek, akiket az építészeti oktatás tévútra vezetett és mivel nem tanították meg nekik a hagyományos európai építészet formavilágát, mesterfogásait, tervezési metodikáját, egy sosem létezett, hagyománytagadó valamit kezdtek el csinálni helyette. Ez tulajdonképpen nem építészet. Ehhez az építészeti romboláshoz fűzte hozzá Konrad Lorenz (aki még csak nem is spirituális felfogásból közelített a dolgokhoz), hogy az ilyen álépítészet kb. olyan, mintha a jelenlegi ember genetikai megváltoztatásával egy újfajta embertípust akarnánk teremteni. Érdekes, hogy azok az emberek, akik a migránsválságveszélyeit fel tudják fedezni, nem veszik észre ugyanezeket a folyamatokat az építészetben.

Zichy haz lebontasa/megvedese.

Toth Laszlone, Klara 2015.12.22
Ha vedett epulet, hogyan johet szoba a lebontasa?
Tartsak meg a homlokzatot/façade, es epitsek fel mogotte a modern, celnak jobban megfelelo epuletet mint mas orszagokban is csinaljak.(Horvatorszag,Australia stb.)

Köszönet

FME 2015.12.19
Köszönjük a véleményeket és a szavazatokat!

Védjük meg a Zichy házat!

Üdv FME

Csonkolnák a Palota Negyedet.

Dr Lénárd Rita 2015.12.18
Egyetértek a felhívással, mint tősgyökeres belvárosi, környezetét és a műemlékeket szerető, lehetőségei szerint védő civil!

"Csonkolnák a Palota Negyedet"

Halmai Margó 2015.12.18
Egyetértek Kecskeméti Norbert, a FME Elnőke felhívásával. Egy város, városrész történelmi, építészet- és művészettörténeti értékeit semmiféle pillanatnyi anyagi érdek vagy egyéni ambíció nem írhatja felül.

szavazás

Anikó 2015.12.18
Eltűnt a szavazatom!!!!!!!

Új hozzászólás hozzáadása

Palotanegyed története és értékei

Helyi védettség dokumentuma itt letölthető:

Az épület története itt letölthető:

A terv a képre kattintva megtekinthető:

Az épület lebontása ellen tiltakozók számára létrehozott csoport

Védjük meg a Zichy házat!