Évek munkássága

    A Fiatal Műemlékvédők Egyesülete (FME) 2008-as megalapítása egy szűk egyetemi körhöz, vagyis a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar hallgatóihoz köthető. Jelenleg mintegy húsz fő tevékenykedik a Egyesületben, amelyben gimnazista és egyetemi hallgató egyaránt található. Megalakulásunk fő oka az, hogy az elfeledett magyar építészeti értékeket felkutassuk, és lehetőségeinkhez képest dokumentáljuk. Szeretnék felhívni számos rejtett építészeti értékre a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) és a társadalom figyelmét.  Kezdeményezni fogjuk az általunk védendő értéknek tartott építészeti elemek műemléki védettség alá helyezését.

Budapest értékeiért

Munkásságunk alapvetően Magyarország területén belül két területre oszlik, mégpedig Budapestre és a vidékre. Terveink között szerepel a Kárpát - medence épített örökségeinek a felkutatása és dokumentálása is. Legjelentősebb munkáink két városra összpontosulnak, vagyis Budapestre és Dabasra. Budapest számunkra kiemelt jelentőségű város, hiszen a magyarság kulturális, gazdasági és épített örökségi központja. Ez az a város, amely az ország legjelentősebb történelmi és kulturális értékekkel rendelkező területe. Első munkánk is ide köthető, hiszen 2009-ben tizenhárom a Józsefváros kerepesi negyedében található bérházra adtunk le védési javaslatot, amely tartalmazott nyolc MÁV bérházat, valamint két szecessziós és további három eklektikus épületet.

 A kollektív védés gondolata mentén 2010. augusztus 20-a előtt átadtuk az FME Budapest belvárosát érintő védési javaslatát a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) Védési Osztályának. A 24 oldalas szakmai dokumentum egy 14 kerületet érintő, mintegy 3000 hektáros területet jelöl meg védendő zónaként, amely a javaslatunk alapján a Műemléki Jelentőségű Terület (MJT) védelmi státuszt kapná. Javaslatunk fő célja a főváros egységes eklektikus és szecessziós városmagjának megóvása, amely párját ritkító építészeti egység nem csupán Európában, hanem a világban egyaránt, amelyre máshol nem találunk példát.

Az új Alkotmány készítésénél is javaslatot tettünk a történelmi városmagok védelméről, amit digitális formában elküldtük Gulyás Gergelynek és Szájer Józsefnek. A dokumentum 60 történelmi városmagot tartalmazott.

Budapest esetében felhívtuk a figyelmet a terézvárosi Munkácsy Mihály utcában megvalósult bontási sorozatokra, amelyek egy egységes utcaképben valósultak meg a világörökség puffer zónájában. Hangoztattuk a homlokzatszabályozás fontosságát, valamint a Bérház felújítási és korszerűsítési program mielőbbi megalkotását.

Vidék értékeiért

Jelentős vidéki munkánk a dabasi tabló és makett készítés. Előzmény egy 100 éves polgári ház lebontása volt. Ezt követően egy olyan együttműködést kötöttünk az Önkormányzattal, amely a városban található építészeti értékek fennmaradását eredményezi. Éppen ezért megállapodtunk abban, hogy elvégezzük a város építészeti értékleltározását, amely hat nap leforgása alatt meg is történt. A leltárból született meg a Reszely Imre védési javaslat, amely 100 védendő értéket jelöl meg a városban. A védési javaslat átadása előtt segítséget nyújtottunk, abban, hogy megfelelő Helyi építészeti és természeti értékekről szóló rendelet szülessen, amelyet szakmai résszel is kiegészítettünk. A szóban forgó védendő épületek felmérése folyamatban van, hiszen jelenleg már 50 épület felmérésével rendelkezünk. Ez azt jelenti, hogy az épületekről M=1:100-as léptékű rajz készül, amely tartalmazza az alaprajzot és a négy homlokzatot.

Az épületekről egyéni szabadkézi rajzok is készülnek, illetve fotók által is dokumentálva lettek. A helyi védelem alá kerülő épületekhez szakmai segítséget fogunk nyújtani a felújításokhoz és rekonstrukciókhoz. Továbbá megállapodtunk a város vezetőivel, hogy elkészítjük a város helytörténeti kiállítását, amely 50 tablót és 30 makettet fog tartalmazni. A maketteket a Miniszterelnök is megtekintette a dabasi látogatása alkalmából.

A makettek a Dabas hírnevét jelentő Kárpát-medencében egyedülálló klasszicista kúria állományt jelenti. Ezek 100-as léptékben kerülnek makettezésre. A makettek elkészítéséhez kutattuk az épületek archív fotóit, valamint négy oldali és alaprajzi rekonstrukciós rajzot volt szükség készíteni. A makettek rétegelt lemez aljzatra, balza fából és sörkartonból készülnek. Egy makett elkészítése ideje eléri a 100 órát. Dabason a munka elkészültével szeretnénk előadásokat tartani a lakosságnak, hogy tisztában legyenek a lakhelyük történetével, építészetével és hagyományaival. Ebbe szeretnénk bevonni a fiatalokat, hiszen a helyi identitás erősítése nagyon fontos, illetve mi kiemelt fontosságúnak tartjuk.

A dabasi munkák haladtával 2011 februárjában létrehoztuk a Civil Műemlékvédelmi Kerekasztal (CMK), amelynek fő célja, hogy a műemlékvédelemmel foglalatoskodó szervezeteket összefogja és koordinálja a civilek és hivatalok közötti kapcsolatot, együttműködést.

Megalapítottuk a Szerteszét Értékvédelmi Programot (SZÉP), amelynek fő célja, hogy a Magyarország területén található rejtett építészeti értékeket megjelölje és egy dokumentáció formájában eljusson a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) Védési Osztályához. Eddig több mint 5000 km-t tettünk meg az ország határain belül, amelynek összefoglaló hozadéka, hogy 2011 augusztusában egy több mint 160 építészeti értéket tartalmazó dokumentációt mutattunk be a KÖH-nek. Ebben többségében Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei népi és nemesi épületek szerepelnek.           

2011 szeptemberében elvégeztük Tiszakürt építészeti értékleltárát, amelyben 37 védendő értéket jelöltünk meg a Polgármesteri Hivatal számára. Az átadott dokumentum a Bolza program nevet kapta. Megállapodást kötöttünk a polgármesterrel, hogy 2013 nyarán a megjelölt épületeket felmérjük és elkészítjük a település építészeti értékeit bemutató tabló kiállítását.

             2011 novemberében részt vettünk egy társ szervezet Találkozások Háza nevű programjának a megvalósításában, amely egy bódvaszilasi romos népi parasztház helyreállítását jelenti.

Publikálásunk

Az útjainkról és eredményeinkről folyamatosan beszámolunk a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar lapjában, vagyis az Ypszilonban, illetve folyamatosan publikálunk az Építészfórumon a Magyar Építőiparban és a saját honlapunkon. Az egyetemen előadást is szoktunk tartani a magyar építészeti örökségekről, hogy felhívjuk a jövő építészgenerációjának a figyelmet, hogy ezek az elemek védendő értékek.

FME csapata

Letölthető dokumentumok (Feltöltés alatt)