Kedves Látogató!

 

        Örömömre szolgál, hogy bemutathatom a Fiatal Műemlékvédők Egyesületét. Egyesületünk a rejtett építészeti értékeink felkutatásának céljából alakult. 2008-ban az összefogás éve volt, hiszen 12 egyetemista részvételével létrehoztuk az FME-t. Elhatároztuk, hogy közös erővel lehetőségeinkhez mérten mindent megteszünk annak érdekében, hogy Magyarország rejtett építészeti kincseit dokumentáljuk, valamint felhívjuk rá a társadalom és a szakmai szervek figyelmét.Ezt a Szerteszét Értékvédelmi Programunk (SZÉP) keretében kívánjuk megvalósítani.

Alapelvünk

Támasztékul kívánunk lenni a magyar államnak, de a teljes függetlenség megtartása mellett. Mi kizárólag a történelmi emlékeinkért cselekszünk, és nem kívánunk megalkudni sem hivatallal, sem szervezettel, sem magánszeméllyel, ha egy emlék fennmaradásáról van szó!

Előzmények

        Engedjék meg, hogy néhány szót szóljak az Egyesület megalapításának előzményéről, amely a személyemhez kötődik. Eredetileg budapesti lakosként családunk 1992-ben a Pest megyei Dabasra költözött, ahol később egy klasszicista kúriában volt szerencsénk lakni. Dabason a mai napig több mint 30 kisnemesi kúria található, amely nagy hatást gyakorolt rám, hiszen innen indult a műemlékvédelem iránti érdeklődés. Itt alakult ki bennem a kúriák iránti szeretet, amely később a múlt értékeinek a tiszteletéhez és magas szintű elismeréséhez vezetett. Kezdetben a dabasi régió bejárásával kezdtem, ahol kastélyokat és kúriákat kerestem fel. Később ez az érdeklődés országosan is kiterjedt, hiszen néhány barátommal elkezdtük bejárni hazánk megyéit, régióit, településeit. Az országjárás következtében tájegységenként különböző formálású parasztházakat is láttunk, amely során a népi építészet településenként különböző, de mégis azonos jegyeket viselő házaira is felfigyeltem. Ennek során számtalan olyan értékes építészeti értékeket fedeztünk fel, amelyek sok esetben még a szakirodalmakban sem szerepelnek. Éppen ezért kiemelt célunk ezeknek az értékeknek a dokumentálása. Idő közben középiskolás és egyetemi tanulmányaimat a fővárosban végeztem, ahol felfigyeltem a budapesti eklektikus és szecessziós bérházépítészetre, amely egyre jobban lenyűgözött, amelyet a mai napig kiemelten védendő értékhalmaznak tekintek. Összegezve mondhatjuk, hogy az FME működési területe három fő részre osztható, vagyis Budapestre, a magyar vidékre és a határon túli területekre. Tulajdonképpen megállapítható, hogy az FME fő céljai a személyem érdeklődése mentén rajzolódott ki, amelynek megvalósításán egy csapat munkálkodik.

Munkánk

        Munkánk széleskörű ismereteket és szaktudást igényel, hiszen sokrétű, amely építészeti értékleltározásból, épületfelmérésekből, makettezésből, fotózásból, valamint tervtári és levéltári kutatásból, illetve szakleírások készítéséből áll. Részt veszünk helyi védések bonyolításában, műemlékké nyilvánítási folyamatokban, valamint helytörténeti anyagok készítésében, amely tartalmazza a tablók összeállítását és kiadványok készítését is. Mondhatjuk, hogy kompletten dolgozzuk fel a települések helytörténetét összefoglaló anyagokat. Fő célunk pedig az általunk értékesnek vélt építészeti értékek helyi, illetve műemléki védelem alá helyeztetése, hiszen kötelességünk óvni a magyar kultúra legreprezentatívabb szemléltetőit, vagyis építészeti örökségünket.

Jövőkép

        Fontosnak tartjuk a fiatalok bevonását ebbe az értékmentő szemléletbe, ezért szívesen látjuk azokat a gimnazistákat, középiskolásokat és egyetemistákat, akik részt vállalnának abban a munkában, amit az épített örökségünkért végzünk.

Természetesen minden éreklődőt szívesen látunk köreinkben.

Honlapunk egyszerű, tiszta és jól átlátható módon kalauzolja az FME világában az olvasót. Ehhez jó böngészést kívánok!

Egy ide illő Egry József idézettel zárnám a köszöntőmet, amely a következő: "Egy nemzetnél nemcsak az a fontos, hogy vannak értékei, hanem az is, hogy vannak-e értékeinek megbecsülői."

                                                                                                                                                    Baráti üdvözlettel:

Kecskeméti Norbert László

FME Elnöke 

Partnereink

 

Támogatóink