Makettezés

    A makettezés egy összetett folyamat, amelynek  csúcspontja a valósághű makett elkészülése. Az első lépés ugyanis az anyaggyűjtés, amit helyszínen felmérések formájában, fotózással, vázlatrajzokkal kezdünk. Ezzel párhuzamosan folyik a tervlapok kutatása. Az archív képek felkutatása egy fontos részlet, mivel ekkor dől el, hogy milyen korszakot tekintünk hiteles állapotnak. Ekkor rekonstrukciós rajzok készülnek, majd egy kiterített homlokzatokból álló makettezési terv készül el. Ez azért fontos mert pár tized milliméteres eltérés nagyon feltűnő is lehet, hiszen az oszlopoknál ez jelentős méretkülönbséget mutatna. Az anyaguk többnyire válogatott kartonok, az egyszerű műszaki rajzlaptól, a söralátét kartonig. Egy makett átlagosan a makett tervtől a kész kiállítási darabig átlagosan 100 munkaórát igényel. Persze vannak kivételes darabok, amelyek jelentősen több idő alatt készültek el.

Orbán Viktor megtekinti az FME makettjeit

Falak, lemezek összeállítása

     Ez a kezdeti fázisa egy makettnek, amikor a két dimenziós oldallapok kiemelkednek a síkból, és létrejön az a váz, amire a többi elem kerül. Elsőként a falak készülnek, amelyeket söralátét kartonból készítünk. Utána a belső merevítés következik, majd a sarkok derékszögbe állítása. Ezt követi a párkánylemezek elhelyezése, amiket préselés után készítünk el.

Finommunkák

    Miután a falak már állnak, el kell készíteni az ablakokat, ajtókat, párkányokat, vakolatdíszeket, bádogos-munkákat. Ebből általában az ablakok és ajtók teszik ki a munkaidő jelentős részét, mivel több rétegből állnak amelyeket pontosan kell vágni és ragasztani. Az oszlopok anyaga fa, festve, vagy kartonnal burkolva készülnek. Elkészítésük sokszori pontos mérést igényel. A finommunkáktól lesz életteli a makett, ettől lesz értelmezhető a homlokzat.

Tetőkészítés és befejezés

    A fedélszék lemeze balsafából (ez egy dél amerikai fafajta) készül. Ez egy könnyem megmunkálható faanyag, így alkalmas a bonyolultabb formák kialakítására is. Ezt fekete szélező, vagy a vízcsendesítő kialakítására szolgáló kartonnal keretezzük, amire ragasztjuk a sávonként összeragasztott cserepezést. Az élek cserepezése után felkerülnek a kémények is. A makettezési folyamat a terepre helyezéssel záródik.