Székhelyünk

         Dabas híres a kis és középnemesi kúriáiról, amelyből több mint 30 a mai napig megtalálható a városban. A település egyik legöregebb épülete a 18. század végén késő barokk stílusban épült és többször átépített Gombay-Dinnyés-kúria.

A Gombay, majd a Dinnyés család kezére is került, akiknek több kúriája volt a településen. Az „L” alaprajzú épület utcafronti helyiségei közül a középső ebédlő, míg a belőle nyíló helyiségek lakószobák lehettek. Egykori gazdasági része az udvari szárnyban volt megtalálható. Egykor az udvari szárny jóval hosszabb volt, amelyet ismeretlen időpontban és okból lebontottak. 1880-ban az épület két része Gombay Pál és Halász Pál nevén van jegyezve.

 Sikeres együttműködés

    A Halász-program keretében Dabas Város Önkormányzatának és a Fiatal Műemlékvédők Egyesületének (FME) együttműködési célja a műemlék épület rekonstrukciója és korszerűsítése volt. A közös cél elérésének érdekében egyesületünk a Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület közreműködésével Leader pályázatot nyújtott be, amely által 18 032 822 Ft-ot nyert az épület belső tereinek teljes mértékű felújítására és korszerűsítésére. A forrás 55%-át az Európai Unió, a 45%-át pedig a Magyar Állam biztosítja.

Beruházás

    A műemlék épület felújítása során érdekességekre bukkantunk. Előkerültek régi befalazott ajtók, ablakok, sőt szép mintázatos díszítőfestés is megtalálható. A pályázat részeként az épület új falakat, válaszfalakat, fal- és mennyezetvakolást, víz-, csatornahálózatot, villamos és fűtésrendszert, valamint padlóburkolatokat és mészfestést kapott. Nagy kihívás volt a régi nyílászárók restaurálása, felújítása és gyártása is, amely a legaprólékosabb munkát jelentette a beruházás alatt.

A műemlék szakszerű és hosszútávra szóló felújítása által egy újabb dabasi kúria születhet újjá.

Helytörténeti kiállítótér – makett- és tablókiállítás

    A felújított épületben helytörténeti kiállítótér létesül, ahol az egyesület több éves munkájának az eredménye lesz bemutatva. Makettek és színes tablók által a település története és építészeti sajátosságai elevenednek meg. A 30 kúria-makett egyedülálló kiállítási installációt jelent.

    Ez az installáció a dabasi kúriaépítészet sajátosságait jól reprezentálja, amely nemzeti építészeti értéktárunk egyedülálló szegmense. A kiállítótérben, a kúriaépítészeten kívül az egyházi, kegyeleti, polgári és népi építészeti elemek is láthatóvá válnak. A maketteken, tablókon és tárgyi emlékeken kívül egy ónémet stílusban berendezett, 19. századot idéző polgári enteriőr is gazdagítja a kiállítási anyagot. A szoba nem csupán az FME irodájának ad otthont, hanem a kor belsőépítészeti kultúráját is hivatott reprezentálni.A kiállítási anyagnak szerves részét képezik a dabasi épületek vegyes technikával készült szabadkézi és műszaki felmérési rajzai, amelyek által a korabeli épületszerkezetek is megismerhetőek.

 

 

Pályáztunk és nyertünk

A székhelyünk felújításával kapcsolatos szórólapunk:

Dinnyés-kúria szórólap A5 színes kétoldalas 1000 db.pdf