Átadták a dabasi könyvtárat

2015.09.26 20:07

    Szép, megújult műemléki környezetben 2013. szeptember 18-án a dabasi napok alkalmával ünnepélyes keretek között átadták a Halász Boldizsár Városi Könyvtárat. Az ünnepségen, amelyen mintegy 100-an vettek részt, beszédet mondott Kőszegi Zoltán-Dabas város polgármestere, országgyűlési képviselő, majd Pánczél Károly az országgyűlés oktatási és kulturális bizottságának tagja, majd Kecskeméti Norbert-FME Elnöke, Dabas város épített örökségért felelős megbízottja.

Kőszegi Zoltán-Dabas város polgármestere, országgyűlési képviselő  ünnepi beszéde

Előzmények

    2012-ben az FME egy 11 oldalas szakmai javaslatot tett arra, hogy a Halász Boldizsár Városi Könyvtár a város egyik legértékesebb történelmi épületébe költözzön, tehát Halász Olivér egykori kúriájába. Ez az épület a város egyik legautentikusabb állapotában fennmaradt műemlék épülete. A szakmai javaslat az épület kedvező tulajdonságait több pontban vonultatta fel. Ilyen a történelmi környezet, kedvező belvárosi fekvés, akadálymentesség. Fontos szempont volt, hogy az évek óta üresen álló műemlék kúria, közfunkcióra találjon. Az ötletet követően elkezdődtek a szükséges számítások a város vezetőivel és a könyvtár illetékeseivel, annak érdekében, hogy az épület megfelel vagy sem az egyesített könyvtár elhelyezésére. Végül Dabas város Önkormányzata az egyeztetéseket követően úgy döntött, hogy átteszi gyermek és felnőtt könyvtári szolgáltatást a Ravasz László utca 2. szám alatt található 1830 körül épült klasszicista kúria épületbe.  Itt megjegyezendő, hogy a könyvtár korábbi két épületben történő funkcionáltatása a használhatóság és üzemeltetés szempontjából sem volt kedvező. A döntést követően láthatóvá vált, hogy három ütemben (belső, külső, parkrendezés) történő korszerűsítés és rekonstrukció által lehet megfelelő módon helyreállítani az épületet.  

    A megüresedő két kúriaépületre kezdetben csak egy funkció javaslat volt. A Gombay-Dinnyés kúriában (volt gyerekkönyvtár) a fekvéséből és paramétereiből adódóan a város helytörténeti dokumentumtára fog létesülni, amelyet a Fiatal Műemlékvédők Egyesülete (FME) fogja megvalósítani. A Halász Antal-kúria (volt felnőtt könyvtár) épületére kezdetben nem volt funkció javaslat. Idő közben lehetőségként adódott, hogy a Klebelsberg Kunó Intézményfenntartó Központ Dabasi Tankerülete ebbe az épületbe a megüresedést követően beköltözhet. Tehát sikerült mindhárom épületnek megfelelő funkcióra találnia, amely a műemlékek hasznosítása során a legnehezebb feladat.A két épület felújítása még várat magára, de az FME a Gombay-Dinnyés kúrára egy pályázatot nyújtott be a Mezőgazsasági és Vidékfejlesztési Hiavatalhoz. A másik kúria felújítása is közös erőfeszítést igényel, hiszen az intézmény és a város vezetésének is célja az épület rendbetétele.

                    Halász Antal- kúria                                Gombay-Dinnyés-kúria

Első ütem – épületbelsőt érintő tevékenységek

A kúria több évtizede műemléki védettség alatt áll, amely azt jelenti, hogy jelentős nemzeti értékünk. Ezért nem csupán helyi, hanem a magyarság közös örökségeként kell kezelnünk. Ezt a tény soha nem hátrányként, hanem elismerésként, kiváltságként kellett kezelni, hiszen a város tulajdonában van a történelem egy apró, de jelentős szelete.  A kúriát érintő lépések ennek tudatában lettek megtervezve, amely a Halász program keretében történt meg. A Halász program Dabas Város Önkormányzatának örökségvédelmi irányelve, amelynek első kivitelezési eredménye a Halász Olivér kúriát érintő építési tevékenység.

Fő cél a mai igényeket kielégítő korszerűsítés, valamint az ezzel egybekötött példaértékű rekonstrukció.

                                       Épületbelső részlet a felújítás előtt

Építészeti beavatkozás

Bontások

  • Fa lambéria eltávolítása a falról a tornác helyiségben: a folyósón 1,30 m magasságig alul és felül a falhoz rögzített függőleges osztású fa lambéria el lett elbontva, hiszen a műemlékhez nem illő megoldás volt, továbbá gátolta a falszerkezet átszellőzését. Ezen kívül a lambéria fa anyaga erős mértékben károsodott, hiszen szúvas és rohadt volt. Összesen 26 m2 lambéria lett elbontva.
  • Linóleum felszedése: a tornác és az átjáró, előszoba helyiségekben műemlékhez nem illő padlóburkolatként funkcionált, amely elkopott és szakadt volt. Alatta 5 cm vastag betonréteg volt látható, amely szintén felbontásra került.  Összesen 47, 32 m2 linóleum lett felbontva.
  • Parketta felszedése: a kúria három nagytermében és a tornác egyik végén található helyiségében ma már nem gyártott szabványú parketta volt látható. A parketta és az aljzata szúvas és rohadt volt. A padlófelület nagymértékű szintkülönbségeket mutatott. Összesen 143,78 m2 parketta lett elbontva.
  • Vizesblokk bontása: osztó fallemez falak, igénytelen deszka faajtók, elavult és sérült szaniterek (18 db), cementlap padló (31,11 m2) és csempe burkolatok (15x15 cm) bontásra kerülnek. A cementlap alatti misung ágyazat, továbbá a víz és szennyvízvezeték hálózat csőrendszerei is felszedésre kerültek.
  • Fűtéscsövek: elavult és eliszaposodott a falakon végigfutó fém fűtéscsövek, valamint az öntött vas radiátorok (19 db) elbontásra kerülnek.
  • Elektromos hálózat: a kúria villamos hálózata több évtizedes rendszer volt, amelynek vezetékei és kapcsolói, illetve villanyórája, továbbá a neon lámpatestei bontásra kerültek.
  • Fal és mennyezet felületek: a falakon a hámló, illetve lepotyogó színes festékréteg (óvoda funkció alatt készült festés) szakaszosan eltávolításra került.
  • Nyílászárók: az ajtótokok, ajtószárnyak, ablakok, ablakszárnyak és spaletták több rétegű fehér mázolt festékrétegei hőlégfúvóval eltávolításra kerültek. Továbbá az ajtókba bevert szögek, üveg festések és alumínium kilincsek is leszedésre kerültek. A veretek, zsanérok, rézkilincsek, pántok és ablaktámaszok fehér színű mázolásai is eltávolításra kerültek.

    Érdekessége az épületnek, hogy a fűtéscsövek padlószint alá süllyesztésekor egy pincerendszerre bukkantunk, amelyről a birtokunkban lévő dokumentumok nem tettek említést, illetve fizikai jelei (szellőző ablak) sem mutatkoztak. Ez a tény több héttel elcsúsztatta a könyvtár megnyitásának idejét, hiszen a pinceboltozat terhelhetőségének vizsgálatához statikai szakvélemény bekérése vált szükségessé, ugyanis a beépítendő könyvespolcok által akár több mázsa súly is kerülhet a homokkal és hajópadlóval borított egykori pincére.A pince régi nagyméretű téglából (AD monogramos) épített szegmens és dongaboltozatos kivitelű szerkezet. A felszínen feltárt pince körvonalai és kivitelezése jól mutatja, hogy egy korábbi épület pincéje lehet. Tudomásunkra jutott, hogy a pincét 1960-as években temették be, amikor az egykori pincelejáró helyére egy kazánt tettek be, miközben a pince helyiségeit ¾ részéig építési törmelékkel feltöltöttek. Ennek oka nagy valószínűséggel a talajvíz folyamatos jelenléte lehetett. A pincét a részletes dokumentálást (rajz, fotó, videó, 3D felvétel) és szükséges építészeti beavatkozást követően az eredeti állapot szerint visszatemetjük. Nem elhanyagolandó tény az sem, hogy feltártuk a télikert 1961-ben eldobozolt tulipán mintás lombfűrészes díszítését is, amelynek láthatóvá tétele  szintén kihívást jelent egy határidőhöz kötött beruházás esetében.

Munkafolyamatok és kivitelezés

Aljzatbetonozások

A mosdó, a női, férfi és mozgássérült, illetve a személyzeti WC, továbbá a regisztrációs terem helyiségei (77, 33 m2) 10 cm vastag vasalt hálós (15x15 cm-es osztású 6-os vas) aljzatbetonozást kaptak.

Falazások

A kúria ablakainál (8 db-nál) a korábban falsíkba süllyesztett vasradiátorok végett két oldalt kivágtak a falszerkezetből.  Ezeket rekonstrukciós célból hagyományos kisméretű téglából (25x12x6,5 cm) visszafalazták, amelyet 6-os fémpálcával kétsoronként bekötöttek a falszerkezetbe. A vizes blokkban fémváz (Rigips) szerkezetre épített gipszkarton falazás (Rigips-12,5 mm vtg.) készült 2,5 magasságban. A fémváz szerkezet falba és padlóba 6x40 mm-es beütő dűbellel egyaránt rögzítve lett.  

Vakolások

A tornác egykori lambériája mögötti falszerkezet 1,5 m magasságig rögzített fémhálós mészvakolatot kapott, amelyet több rétegben (3) hordtak fel. A vizes blokkban szintén körben 1,5 m magasságig új vakolat felhordása volt szükséges.

Glettelés és festés

A kúria mintegy 1000 m2-es fal és mennyezet felületei a festést megelőzően meg lettek tisztítva a korábbi hulló festékrétegektől. A portól megtisztított fal és mennyezet felületek teljes egészében át lettek glettelve (Baumit klíma glett), amely megfelelő alapfelületet biztosított a mészfestés (Fresco mészfesték) számára. A glettelés száradását követően szilárd és száraz felületet kaptunk, amelyet megtisztítottunk a rosszul tapadó részektől, portól és egyéb szennyeződésektől. Ezt követően több rétegben, ütemezve lett a mészfesték hengeres megoldással felhordva a fal és mennyezet felületekre.

Hideg burkolatok

A kúria tornáca és ruhatár helyiségének burkolata régi bontott nagyméretű (30x15x7,5) téglából 5-7 cm misung ágyazatba, feles eltolással a falra merőleges kivitelben készült, amelynek fugáit habarccsal töltöttük ki. A téglákat a beépítés előtt egyenként átcsiszoltattuk. Összesen mintegy 1000 db téglát építettünk be, amely között HO (Halász Olivér), HZS (Halász Zsigmond) és AD (Alsódabas) jelű tégla is látható. A monogramos téglákat a nagyterem előtti részre helyeztük.  Ezt követően az egész felület impregnálást kapott. A kúria vizes blokkja (zöld) és regisztrációs terme (barnás), valamint iroda (barnás) helyisége kerámia lapburkolást kapott. A 33,33x33,33 cm-es kerámia lapok ragasztóhabarcsba fektetve kerültek a betonfelületekre, amelyhez a lábazatnál körben 5 cm magas szegély is készült. A regisztrációs helyiség burkolata körben szegélyekkel a köztes mező pedig diagonál kialakítással készült. Az alkalmazott színek során figyelembe vettük a műemléki szempontokat, így a lerakott kerámia lapok alkalmazkodnak az épülethez. A vizes blokkban modern, de mégis az épülethez illő kerámia csempe lap (20x25 cm) lett választva, amely 1,50 m magasságig fut körbe a falakon. A mosdó helyiség egy köztes zöld osztó szegélyt is kapott. A fugák a padló és falburkoló lapokhoz igazítva lett kiválasztva.

Meleg burkolatok

A hajópadló fektetése során kihívást jelentett a különböző magassági szinteken álló ajtók. A kúria két helyiségében (85 m2) csaphornyos hajópadló burkolatot fektettünk le borovi fenyő 31x144 mm-es méretben, amely hagyományos technológiával, homokágyra párnafás megoldással került kialakításra. A hajópadló a falakra merőleges kivitelben készültek. A párnafák 5x5 cm-es faelemek, amelyeknek az egymáshoz mért távolsága 55 cm. A párnafák és hajópadló közé szigetelőpapír került. A hajópadló fektetését megelőzte a vakküszöbök cseréje. Összesen 8 db vakküszöb cseréje vált szükségessé. A cserélendő vakküszöbök szúvas és rohadt állapotúak voltak. Az eredeti anyagot és keresztmetszetet követő módon lettek cserélve. A hajópadló készítésével párhuzamosan az összes ajtóra az új küszöbök is elkészültek a hozzá való élvédő fémsínekkel. A hajópadlóhoz egyedileg legyártott fa szegélyléc készült. A hajópadló felületet a lerakást követően összecsiszolták, majd a kellő munkálatokat követően felhordták a több rétegű színtelen lakkfelületet.

Nyílászárók

A nyílászárók több rétegű festésének letisztítása, leütött élek és profilok helyrehozása, vetemedések és záródási problémák megszüntetése, esetenkénti nyíló és zárszerkezetek, vasalatok javítása és tisztítása is indokolt volt. A nyílászárók felújítása volt a legnagyobb kihívás, hiszen a legaprólékosabb munkát jelentette.

Az ajtótokok, ajtószárnyak, ablakszárnyak és spaletták, zsanérok, pántok és rézkilincsek több rétegű igénytelen fehér mázolt festését hőlégfúvóval lettek leégetve. Próbálkoztunk vegyi anyagokkal is, de azokkal nem jártunk sikerrel. A leégetést követően a festékmaradványok spaklival, vésővel és vitlinggel lettek lekaparva. Ezután durvacsiszolással lett a felület továbbdolgozva, amit finomcsiszolás követett. Ezt követően a résekből, repedésekből is ki lettek kaparva a korábbi festékrétegek. Ez után fatapaszolás következett, majd foltszerű visszacsiszolás. Idő közben le kell gyártani apró profil elemeket, szegélyeket is pótlási célból. Végfolyamatként a belsőtér felöli nyílászárók három rétegben keményolaj (Biomil) rétegeket kaptak. A kúria egykor külterének számító tornác és télikert nyílászáróinak külső oldalai vizes bázisú zöld festékréteget kaptak. Ezek eredetileg is zöldek voltak, amelyre a korábbi festékrétegek eltávolítása után derült fény.

Ablakok

  • Ablakszárnyak: 92 db
  • Ablaktartó zsanérok: 256 db
  • Ablaknyitó kilincsek: 38 db
  • Ablaktámasz: 25 db
  • Ablakpárkányok: 13 db
  • Spaletták: 11 db=44 m2 fafelület a váztáblázatos, profilos részekkel.
  • Spalettatartó zsanérok: 33 db
  • Spalettarögzítő zsanérok: 66 db
  • Spaletta reteszek: 22 db
  • Ablakrács: 110 fm

Ajtók

  • Ajtószárnyak tokokkal együtt: 21 db= 80 m2+új ajtók 5 db=10 m2=90 m2 fafelület
  • Ajtótartó zsanérok: 63 db
  • Rézkilincs felszerelés: 12 pár

Felújítás menete

    Első lépésként lekerültek a korábbi alumínium és réz kilincsek. A 3-4 réteg korábbi fehér mázolt festékréteget hőlégfúvóval kellett eltávolítani. Ezt követően durvacsiszolás következett, majd a fafelületek nyílásaiba behatolt festék eltávolítása történt meg. A lukak, ütődések sérülések fatapaszolását követően újabb csiszolás volt a soron következő feladat. A finomcsiszolásokat követően, portalanítás, majd a több rétegben felhordott lakréteg következett. Ezt megelőzően a fából kivágott faelemeket, korábbi kilincs helyeket, éleket profilokat pótolni kellett, illetve a záródási problémák orvoslása is megtörtént. Minden fémtartozék lekerült a felületekről és egyenként lettek megtisztítva. A felújítás mintegy 9 hónapot vett igénybe.

További érdekességek:

A spaletták festékrétegeinek eltávolítása után 7 kg-al könnyebbek lettek.

Kiemelendő, hogy az ajtókra egyedileg gyártott az épülethez illő réz kilincseket (ajtókra, ablakokra) gyártattunk le címkével és zártakaróval. Pótoltunk ablaktámasztókat is, amely szintén réz anyagúak.

Lecseréltük az iroda és személyzeti WC ajtóit, illetve új faajtók lettek beépítve a női, férfi és mozgássérült WC-be is. Az új ajtók kinézetre követik a régi váztáblázatos ajtókat. Összesen 6 db új gyártású ajtó került beépítésre, amelynek felületkezelése megegyezik a régi ajtók színvilágával. Tehát, ügyeltünk arra, hogy az új ajtók elkülönüljenek a régiektől, de mégis mutassanak azonosságot. A vizes blokk új ajtói finomabb kivitelű réz kilincseket kaptak.

Berendezés

A berendezés is figyelmet érdemel, hiszen a költözés lehetőséget kínált új korszerű polcok egyedileg történő legyártására is. Kiemelendő a gyerekrészleg polcozásának kialakítása, amelyre a megfelelő helykihasználás és játékosság jellemző. Az épület berendezése során egy családias környezet megteremtése volt a fő cél. A tornác falán helyi költők, írok képei és idézetei találhatók a helytörténeti kiadványokkal, míg az épületet a Halász család egykori fotói díszitik. Az épület történetét és felújítását 3 nagyméretű tabló mutatja meg, valamint készült egy kiadványfüzet is.

A felújítás folytatódik

Az épület felújításának II. üteme 2014 tavaszán kezdődik, amely a télikert és a homlokzatok felújítását jelenti.