Állásfoglalás a Heinrich udvarral kapcsolatosan

2020.07.05 10:29

            A Fiatal Műemlékvédők Egyesülete (FME) kiemelten védendő építészeti értékeknek tekinti a Budapest, Üllői út 32. – Huber József és Móry Károly, valamint a Sándor Gyula által tervezett Mária utca 56. szám alatti épületeket.

Forrás: Budapest Főváros Levéltára

Jelen ismeretünk szerint a két épület műemléki védelem alatt áll. A két épületet összekötő földszintes raktárépületekről a műemléki védettség letörlésre került. A raktárépületek napvilágra került lebontása helyett olyan építészeti tervet tartunk elfogadhatóbbnak, amely lehetővé teszi a téglahomlokzatokkal rendelkező épületszárnyak megjelenését is. Javasoljuk ennek alapos átgondolását, kidolgozását. Egyéb építéshatósági kérdésekkel kapcsolatban nem kívánunk állást foglalni, hiszen nem a mi feladatunk.

Tekintettel arra, hogy az épületek jelenleg már méltatlan, műemlékekhez nem illő állapotban vannak, ezért felújításuk, korszerűsítésük, valamint rekonstrukciójuk indokolt és időszerű. Amennyiben a műemlék épületek eredeti állapotban történő felújítása valósul meg, az értékeik elvesztése nélkül, valamint a raktárépületekre is elfogadhatóbb építészeti koncepció készül, akkor üdvözöljük és támogatjuk a projekt megvalósítását. Véleményünk szerint az örökségvédelmi szempontok figyelembe vétele és betartása esetén a projekt  két műemlék épület szakszerű felújítását jelentheti, amely a budapesti településkép javítását is eredményezheti. Az ügyről végérvényesen csak a teljes tervdokumentáció megismerését, áttanulmányozását követően tudunk nyilatkozi.

FME