Balkanizálódó főváros

2015.12.05 19:04

Bevezető

    A magyar főváros földrajzi, urbanisztikai sajátosságain túl értékes épületekkel és egy viszonylag egységben maradt eklektikus városmaggal is rendelkezik. Budapestet járva szebbnél szebb régi patinás bérházat, bérpalotát és középületet láthatunk, amelyek irigylésreméltó építészeti és művészeti értékeket jelentenek. Pótolhatatlan gyönygszemei a magyar nemzet számára. Budapest építészeti arculatát többségében az eklektika és szecesszió stílusvilágában fogant épületek határozzák meg, amelyek a magas tervezési és kivitelezői munka eredményei, ékes bizonyítékai. Letünt korok ipari, kézműves termékeinek összessége.

Elemzés

Megfigyelhető, hogy a budapesti utcaképek ezer sebből véreznek. A korábbi időszakban elburjánzott reklámtábla erdők jelentős vizuális környezetszennyezést jelentenek. A helyzetet rontja, hogy az üzlet portálok felett sorakozó 19. és 20. században fogant építészeti karakterek az elmúlt években rohamos esztétikai sorvadásba kezdtek.

Eltűnő asztalosipari alkotások - igénytelenség térhódítása

Az elmúlt években a műanyag nyílászárók térhódítása rohamosan rontja a budapesti épület homlokzatok esztétikai megjelenését, illetve az utca és városképeket. Természetesen ez a jelenség nem csupán a fővárosra koncentrálódik, de jelen cíkkünk erre kívánja a figyelmet felhívni. A műanyag nyílászárók terjedésének okait dignosztizálni kell.

Az FME a műanyag nyílászárók terjedését a következő okokban látja:

  1. aránytalan és torzító reklámok - fa nyílászárók lejáratása
  2. tájékozatlanság kihasználása - a lakosság nincstisztában az előnyökkel és hátrányokkal
  3. gyenge és nem hatékony szabályozás - következmény nélküli ajtó és ablak cserék
  4. tervezői felelősség - sok esetben a tervező nem kellő szakmai alázattal kezeli az adott épületet
  5. szakemberhiány - jelen időkben alig lehet találni régi ajtó és ablak felújításra kellő gyakorlati tudással és tapasztalattal rendelkező szakembert
  6. megrendelői igénytelenség - meglévő adottságok figyelmen kívül hagyása
  7. közös képviselő felelőssége - a lakókkal való közvetlen kapvcsolattartás által lehetőség lenne szemlélet formálásra
  8. anyagi okok - jelenleg a műanyag nyílászárók készítésének alacsony bekerülési költségével a fa nem tud versenyképes lenni
  9. szemlélet - a régi tárgyak, házakban való lehetőségel felismerése jelenleg a társadalomban csekély módon van jelen

A fenti 9 pont részletesebb elemzése által kaphatunk átfogóbb és tisztább képet erről a probléma körről, amely Budapestet balkanizálja.