Mezőberény - az értékek városa

2019.12.28 12:09

  A Fiatal Műemlékvédők Egyesülete (FME) 2019.12.27-én ellátogatott a Békés megyei városba, Mezőberénybe, ahol a helyi építészeti értékeket szemléztük. Jelen kis beszámoló csak ízelítőt ad a város értékeiről. A település egyedi, sajátos építészeti világa lenyűgöző, hiszen egykori gazdagságát reprezentálja. A polgári, nagygazda és paraszti építészet olyan emlékeket hagyott hátra, amelyek pótolhattlan kincsei nem csupán a településnek, hanem szerves része a nemzeti örökségünknek. A népi építészetben  a magyar, német és szlovák nemzetiség sajátos kultúrvilága jelenik meg.

A település színezett képeslapon. Lent pedig egy 1883-as kataszteri térkép részlet látható.

Jellegzetes a zárt sorú beépítés, amelyet az úgy nevezetett hajlított háztípusok alkotják. Ugyanilyen polgári jellegű épületek megjelennek a paraszt porták között is.

Jellegzetes mezőberényi utcaképek

A parasztházak esetében több helyi jellegzetesség figyelhető meg. A legszebb és legszínvonalasabb népi építészeti értékek véleményünk szerint a Deák Ferenc utcában sorakozó klinker tégla burkolatú, tornácos fa oszlopokkal, lombfűrészes faragaásokkal rendelkező házak. Ezek további jellegzetessége , hogy a gazdasági épületszárny az lakóházra merőlegesen, az utcávan párhuzasmosan áll a hátsó kertrészben.

    A település központján sajnos az elúlt évtizedek helyrehozhatatlan kárt okoztak, hiszen stílusában, jellegében értéktelen épületekkel váltották fel a művészeti kidolgozású a 19. század végén és a 20. század elején épült épületeket.

A fenti fotón a városháza látható, mellette településképet romboló épület látványával.

Ez a tendencia sajnos a mai napig nyomon követhető, hiszen a Békési út 12. szám alatti a település egyik legszebb épülete szintén a "fejlődés" áldozatává vált. Az épületet lebontották. Helyére egy jellegtelen épületet építettek fel.Az épület lebontásának körülményeit nem ismerjük, de abban biztosak vagyunk, hogy nem lett volna szabad engedni egy ilyen kvalitásos polgári épület lebontását.

    Az FME álláspontja szerint  egy település máig fennmaradt építészeti értékeit kivétel nélkül meg kell őrizni, hiszen egy közösség nem törölheti el a múltját. Arról nem beszélve, hogy a szóban forgó történeti épületek olyan magas minőséget képviselnek, amelyeket a mai kor építészete meg sem közelíti. Ez vonatkozik a minőségi tervezésre, anyaghasználatra és kivitelezésre. Ezért ki is jelenthetjük, hogy a múlt építészete építőművészetnek tekinthető. A történeti épületek lebontása, helyükre új épületek építése során a legtöbb esetben a környezetbe illeszkedés a tervezőnek ismeretlen fogalom. Ez a hiányosság még az adott Önkormányzat részéről orvosolható lenne, de sajnos a legtöbb esetben érdektelenség figyelhető meg. Tehát összegezve mondhatjuk, hogy a magas minőséget képviselő régi épületeket, silány, építészeti szempontból értéktelennek tekinthető épületekre váltják fel, amely a magyar településképek silányodásához, értéktelenné válásához vezet. Ezért tartjuk kiemelten fontosnak a történelmi településközpontok épületeinek, utcaképeinek megőrzését, hiszen ez olyan közérdek, amely nem kérdőjelezhető meg.

Veszélyeztetett, üresen álló polgári házak a Petőfi Sándor úton.

Építési telekként hirdetett parasztház a Fő úton - mellette mindkét oldalon történeti épületek állnak.

Azért akad pozitív példa is. Szépen karbantartott épület látható a fenti fotón a Petőfi Sándor úton. Bízunk benne, hogy a helyi értéket képviselő épületek védettséget kaphatnak és olyan tulajdonosok kezébe kerülhetnek, akiknek nem a lebontás, hanem a szakszerű felújítás a fő szempont. Javasoljuk, aki teheti látogassa meg Mezőberényt, ahol a régi épületeken keresztül múltidéző utazáson vehet részt.

Kecskeméti Norbert